A Szaddám-klán


színes, magyarul beszélő, angol-amerikai filmsorozat, 60 perc, 2008 


rendező: Alex Holmes, Jim O'Hanlon
forgatókönyvíró: Stephen Butchard, Alex Holmes
zeneszerző: Samuel Sim
operatőr: Florian Hoffmeister
producer: Steve Lightfoot
látványtervező: Maurice Cain
vágó: Crispin Green, Philip Kloss

szereplő(k): 
Yigal Naor (Szaddám Huszein)
Shohreh Aghdashloo (Sajida Khairallah Talfah)
Philip Arditti (Uday Huszein)
Makram Khoury (Tariq Aziz)
Mounir Margoum (Qusay Huszein)

1979. június 16.: Szaddám Huszein Irak elnöke lett. Ezzel kezdetét vette a XX. századi iraki történelem legvéresebb időszaka. 2009. július 7.: a diktátor hatalomra kerülésének harmincadik évfordulója után három héttel az HBO műsorára tűzi A Szaddám-klán című négy részes, saját gyártású minisorozatát.

Az HBO-BBC koprodukcióban készült döbbenetes erejű minisorozatban Szaddám Huszein, az iraki diktátor hatalomra emelkedésének, életének és bukásának lehetünk tanúi. Az HBO dokudrámája lenyűgöző portrét fest Szaddám Huszeinről, a diktátor családi kapcsolatairól, illetve a családi kötelékek és a politikai rendszer bámulatos összefonódásáról. 

A Szaddám-klán rávilágít a modern kori Irak hírhedt diktátorának kevésbé ismert történetére: Szaddám hatalomra emelkedése és csaknem 25 éves uralma a legapróbb részletekig megelevenedik. A minisorozat feltárja Szaddám hatalom iránti már-már kéjes vágyát – a hatalomhoz való ragaszkodásának minden véres eszközével együtt –, amihez az iraki felszabadítási hadművelet végső csapása idején, a 2003-as foglyul ejtése pillanatában is betegesen ragaszkodott. 

A történelmi hűséget mindvégig szem előtt tartó, számos szakértő és bennfentes bevonásával kifogástalanul felépített film megjeleníti a brutalitás, a megtorlás és a megtévesztés titkos világát, ahol Szaddám a nap, ami körül minden és mindenki kering. 

A Szaddám-klán egy lebilincselő, feszültséggel teli dráma, amely a terror pszichológiáját tanulmányozza, az emberi pszichében tett utazása pedig felfedi azt az erkölcstelenséget és korrupciót, amit a korlátlan és mindenek feletti hatalom képes táplálni, és mindeközben az ebben a világban nélkülözhetetlen rugalmasság és ravaszság jelentőségét is hangsúlyozza. 

- „Irak történelmében és a diktátor világában a részleteket gyakran elhomályosítja a politika, a propaganda és a puszta önérdek” – magyarázza Alex Holmes, a minisorozat társrendezője, társszerzője és egyik vezető producere. 

- „Határozott szándékunk volt, hogy a lehető legtöbb olyan emberrel beszéljünk, akik első kézből ismerték Szaddámot, és így rakosgassuk össze részletről részletre azt a képet, amely megmutatja, milyen volt Szaddám folyton zsugorodó „belső körébe” tartozni. Beszéltünk a szövetségeseivel és az ellenfeleivel: politikusokkal, száműzöttekkel, palotája lakóival, szakácsaival, szolgáival, a Huszein-család barátaival és kormányminiszterekkel. Irakon belül és kívül is meginterjúvoltunk embereket. Ezeket az interjúkat összeszerkesztettük a Huszein-család által hátrahagyott képekkel és felvételekkel, amelyek közül néhány pusztán propagandacélokat szolgált, de voltak kevésbé elfogult felvételek is, amiket a rezsim lerombolt palotáiból mentettek meg. Hozzáfértünk a titkolózó és megszállottan bürokratikus rezsim összeomlása után felbukkant dokumentumok egy töredékéhez. Maga a kutatási folyamat három évig tartott, egy háromtagú, arab nyelvű tudóscsapat részvételével zajlott. A munka eredményeként pedig egy egyedi és független kép alakult ki a diktátorról és hatalm

Maga a történet 1979-ben kezdődik, amikor Szaddám egy véres puccs során magához ragadja az irányítást Irakban. A minisorozat részletesen bemutatja Szaddám Huszein politikai ambícióinak és saját történelmi fontosságába vetett hitének hatását legbizalmasabb tanácsadóira, legközelebbi barátaira és családtagjaira – valamint magára Szaddámra. 

Szaddám hatalmának gyakorlásával hivalkodó palotáinak falain belül és Irak utcáin egyaránt tisztelettel és szeretettel vegyes félelmet váltott ki. A növekvő belföldi és nemzetközi nyomás dacára csaknem 25 éven át fenntartotta hatalmát, bizonyítva a túlélésre való hihetetlen képességét. Végül azonban a Szaddám-birodalom omladozni kezd, ura egyre inkább elszigetelődik a nemzetközi közösségtől és a hozzá közelállóktól, a hatalom és a realitás feletti kontroll pedig kicsúszni látszik a kezéből.

A Szaddám-klán merőben új nézőpontból mutatja be a diktátort, annak zárt ajtók mögött zajló kapcsolatait, cselekedeteit, az eseményeket testközelből, azaz a rezsim közvetlen központjából elmesélve. 

A nemzetközi szereplőgárda tagjai: Igal Naor Szaddám Huszein szerepében; az Oscar-díjra jelölt Shohreh Aghdashloo, mint Szaddám első felesége, Szajida; Philip Arditti, mint Szaddám legidősebb fia, Uday megformálója; Said Taghmaoui, Szaddám féltestvére, Barzan Ibrahim szerepében és Christine Stephen-Daly, mint Szaddám szeretője és későbbi második felesége, Szamira. A dokudráma Alex Holmes és Jim O’Hanlon rendezésében, Alex Holmes és Stephen Butchard forgatókönyve alapján, Holmes és Hilary Salmon vezető produceri és Steve Lightfoot produceri vezényletével készült.

A Szaddám-klán, melynek valamennyi jelenetét Tunéziában forgatták, a helyszínek gazdagságának minden előnyét élvezte, kezdve a kiterjedt sivataggal, az 1980-as évekbeli hoteleken át, Szaddám pazar palotáiig. 

A 12 hetes forgatás során a hőség jelentette a legnagyobb kihívást. Például a Szahara északi határán zajló forgatás alkalmával a hőmérséklet elérte az 53 Celsius-fokot (127 Fahrenheit). És hogy Holmes várakozásai szerint a nézők mit kaphatnak a minisorozattól?

- „Mindenekelőtt azt szeretném, hogy a nézők azonosulni tudjanak a karakterekkel, és megértsék, hogy történetünk és Irak tragédiája ezen karakterek és a történelem erői által befolyásolt sajátos hibáik egyedülálló kombinációjának köszönhető” – magyarázza. 

- „Számos film fog születni Irakról, és idővel számos iraki filmkészítő meséli majd el az országuk szenvedéseit Szaddám uralma idején. A Szaddám-klánnal azonban mást szeretnénk elérni. Úgy éreztük, hogy el tudunk magyarázni valamit a nézőközönségnek abból, hogy mi motiválta Szaddámot, illetve milyen volt élni és túlélni a diktátor legbelső körében.” 


A színészekről A négy földrészen zajlott szereplőválogatásnak köszönhetően a forgatókönyvet a világ minden tájáról érkező tehetséges színészek keltették életre. A Szaddámot alakító Igal Naorról így nyilatkozott Alex Holmes:

- „Már az első meghallgatáson tudtam, hogy Igal a legmegfelelőbb Szaddám szerepére, az alakítása pedig engem igazolt. A karakter megformálásával Szaddám összetett személyiségének és erős jelenlétének aspektusait hihetetlenül megdöbbentően adja vissza.“

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése