CSI: A helyszínelők 10.évad




amerikai-kanadai akciófilm-sorozat, 45 perc

rendezo: Lou Antonio, Danny Cannon, Charles Correll, Kenneth Fink, Jefery Levy, Richard J. Lewis, Peter Markle, Oz Scott, Michael Shapiro, Roy H. Wagner, Michael W. Watkins, Thomas J. Wright
író: Ann Donahue, Elizabeth Devine, Marc Dube, Andrew Lipsitz
zeneszerzo: John M. Keane
operator: Jonathan West
producer: Jerry Bruckheimer
vágó: Lou Angelo, J. Benjamin Chulay, Claudia Finkle

szereplo(k): 
Laurence Fishburne (Dr. Raymond Langston) (2008-)
Marg Helgenberger (Catherine Willows)
George Eads (Nick Stokes)
Eric Szmanda (Greg Sanders)
Paul Guilfoyle (Jim Brass)
Robert David Hall (Dr. Al Robbins)
Jorja Fox (Sara Sidle)
Gary Dourdan (Warrick Brown)
William L. Petersen (Gil Grissom) (2000-2009)
Louise Lombard (Sofia Curtis)
Summer Glau (Mandy Cooper)

A sorozat Las Vegas-i bunügyi helyszínelokrol szól, akik különös (néha bizarr) ügyeket oldanak meg a tudomány segítségével. Az alkotók a sorozat kitalálása során igyekeztek elvonatkoztatni a szokásos krimi-sémáktól. A nyomozást az utcáról a laborba helyezték át abból kiindulva, hogy a tudomány segítségével olyan buntények is megoldhatókká válnak, melyek korábban megoldhatatlannak tuntek. A sorozatbeli helyszínelok a legmodernebb technológiát alkalmazva elemzik a rendelkezésre álló bizonyítékokat (például lábnyomok, keréknyomok, ujjlenyomatok, hajszálak, vérnyomok).
A sorozat egyik sarkalatos, visszatéro eleme lett, hogy „A bizonyíték sosem hazudik, de az emberek igen!”
A sorozat rendkívül hiteles, azonban némileg elrugaszkodik a valóságtól. A használt berendezések és eljárások mindegyike létezik a valóságban, de az alkotók a legtöbb folyamatot az életben zajlónál sokkal gyorsabbnak ábrázolnak. (Egy DNS-minta elemzése és összevetése az adatbázisokkal a való életben sokszor hónapokba is beletelik. Emellett a legtöbb buntény esetében nem lehet az ügyet kizárólag tárgyi bizonyítékokra alapozni azon egyszeru oknál fogva, hogy nem minden esetben állnak ezek rendelkezésre.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése